Vad hände med monokeln?

Den klassiska monokeln ser man tyvärr alltmer sällan i samhället. När den väl dyker upp är det på filmer eller i teaterpjäser. Något som den traditionsbundna tycker är synd för en så vacker och stilig detalj i utstyrseln.

Nackdelar med att använda sig av den visserligen gentlemannamässiga monokeln är under sommartid då monokeln som ett substitut för solglasögon inte riktigt uppfyller de krav man kan tänkas ställa. En monokel i form av ett “solglasöga” uppfyller nämligen bara ett skydd från solens strålar på det ena ögat vilket kan skapa besvär för det andra.  Monokeln uppkom redan under 1700-talet då solskydd även i glaset inte var något man hade i tanken. Istället skyddade man sig från solen med hjälp av paraplyer eller genom att helt enkelt hålla sig i skuggan. Solglasögonen var något som började komma först under början av 1900-telet.

Moderna mannen under täckmantel

Idag är spatserande gentlemän med en monokel, promenadkäpp och hatt en ytterst sällsynt syn på städernas gator.  Skulle man få syn på någon, och speciellt i grupp, kan man genast misstänka att det är någon form av maskerad i stan, och tyvärr inga gentlemän i sin ursprungliga och helt genuina form. Gentlemännen finns dock kvar, även om det är under helt andra utklädnader. Moderna gentlemän kan nämligen lika gärna bära street wear kläder och truckerkeps. Detta har lett till att den moderna gentlemannen avslöjar sig med sina handlingar, i stället för sin klädstil och uppenbarelse.Den moderna gentlemannen är helt enkelt under förklädnad.