Skydda barnens ögon från solen!

Vi människor är inte byggda för att bli mycket äldre en 40 år gamla. Det är inte ett argument för att återinföra ättestupan. Däremot är det ett argument för att tänka på sin hälsa lite extra. Kroppen ska fungera i upp till 80 år, och då bör man vidta vissa förebyggande åtgärder. Det gäller inte minst ögonen. Om man inte skyddar ögonen mot solens strålar kan man få problem med starr och liknande.

Bäst är att skydda ögonen med solglasögon med bra UVA och UVB-filter. Men om man behöver slipade glasögon blir det dyrt. Det finns dock budgetalternativ.

  • Fotokromatiska glasögon, alltså glasögon som skiftar och får mörka glas när solen skiner.
  • Clip-ons, alltså färgade linser som knäpps fast över de vanliga glasen i glasögonen. Det här var länge det töntigaste som fanns, men trendiga tillverkare som Persol har nyligen lanserat glasögonbågar med tillhörande clip-ons igen, så snart syns de nog på var mans och kvinnas näsa.
  • Huvudbonader med skärm eller brätte är också ett bra sätt att skydda ögonen från solens strålar. En ytterligare bonus är att man inte bränner sig på de delar av kroppen som skuggas av huvudbonaden. Det kan handla om kepsar från topstreetwear.com eller om solhatt av Beppe Wolgers-modell.